ADFÆRD OG PRAKTISKE TIPS

INDEKAT ELLER UDEKAT


Før man anskaffer sig en kat, skal man gøre sig tanker om, hvilken dagligdag man kan tilbyde katten. Skal katten kun være indendørs, kan den både færdes inde og ude – eller kan man tilbyde den en variant, hvor den er inde, men har adgang til et indhegnet og overdækket område i haven?

Katte kan godt holdes inde, især hvis de er vant til det fra små – men det kræver, at man gør sig umage med at aktivere dem, så de ikke bliver for tykke. Overvægt er en hyppigt forekommende livsstilssygdom hos katte. Det kræver også, at man sikrer sin lejlighed, så katten ikke kan falde ned fra en altan eller ud af et vindue. Det er en god idé, at også indekatte er ID-mærkede, hvis det skulle ske, at de slipper ud ved et uheld.

Katte, der har adgang til at færdes både ude og inde vil typisk bruge mere energi i løbet af dagen, og bliver ikke så nemt overvægtige som indekatte. Hvis din kat har adgang til at færdes ude bør den være ID-mærket, så man kan finde frem til dig, hvis katten bliver væk eller kommer til skade. Du skal også tage stilling til, om din kat skal gå med halsbånd. Et halsbånd sender signal om, at katten har en ejer, hvilket kan være en god idé. Det er dog meget vigtigt at vælge et halsbånd med elastik eller sikkerhedsspænde, der springer op, hvis katten hænger fast i noget. Ellers kan den blive kvalt. Forvent at katten mister flere halsbånd i sin levetid – det er at foretrække frem for at blive kvalt.

KATTEBAKKE


Der findes mange forskellige slags kattebakker; nogle er åbne, nogle er lukkede og har evt. en lem i, og faconerne og størrelserne er mangeartede. Det kan være individuelt hvilken type, din kat bedst kan lide. Til helt nyindflyttede killinger skal man ikke vælge en med lem i, idet det skal være nemmest muligt for killingen at komme på toilettet. Det kan også være en fordel at have to kattebakker, mens killingen er lille, hvis den har adgang til hele huset, så den nemt kan finde en kattebakke, når den skal på toilettet.

Der findes også mange forskellige slags kattegrus; klumpende, ikke-klumpende, fint granulat, groft granulat, med og uden parfume. Uanset hvad man vælger, skal kattebakken holdes ren, og der skal fjernes ”klatter” hver dag. Hvis katten synes, at kattebakken er for beskidt, vil den ikke bruge den.

Lad være med at placere kattens vand- og madskål i umiddelbar nærhed af kattebakken, det bryder de sig sjældent om.

KRADSETRÆ


Katte har behov for at hvæsse deres kløer. Når katten hvæsser kløer, falder de yderste lag af kloen af i halvmåneformede skaller, og dette er nødvendigt for at undgå overgroede fortykkede kløer. Katte, der også færdes ude, vil typisk hvæsse kløer op ad et træ, men de kan også være glade for at have et kradsetræ indendørs. Det er en god idé at placere kradsetræet i et af de rum, hvor katten oftest opholder sig. At hvæsse kløer har desuden en afmærkningsfunktion, og derfor kan det også være en idé at stille kradsetræet i nærheden af hjemmets yderdøre – eller hvor katten ellers holder af at kradse, f.eks. i nærheden af sofaen. Husk at kradsetræet skal være højt nok til at katten kan strække sig helt ud, når den hvæsser kløer.

PLACERING AF VAND- OG MADSKÅL


Når du skal forberede dit hjem på ankomsten af din nye kat, skal du tænke over, at det ikke er hensigtsmæssigt at samle alt, hvad der hører til katten ét sted. Vand- og madskål skal helst ikke placeres i umiddelbar nærhed af kattebakken, da det kan øge risikoen for, at katten ikke vil bruge kattebakken.

FLERE KATTE I HJEMMET


Hvis man i forvejen har en voksen kat, så skal man forvente, at det kan tage lang tid for den voksne kat at vænne sig til en ny killing i hjemmet. Det gælder også selvom den voksne kat har været vant til andre katte tidligere. Det er langt nemmere at sætte to unge katte sammen, så hvis du vil give din lille nye killing en ven, så anskaf dig to samtidigt, eller i hvert fald gerne inden den ældste bliver et år.

Hvis du står i en situation, hvor du vil sætte en ny killing sammen med en voksen kat, så sørg for mere end én kattebakke, mad- og vandskål, så de ikke behøver at bruge det samme.

DEN STRESSEDE KAT


Nogle katte er meget følsomme for forandringer. Hvis du har en sådan kat, er det vigtigt at tage hensyn. Den stressede kat vil typisk gemme sig, f.eks. nytårsaften, hvis du har ommøbleret dit hjem, får gæster, får ny hund eller en baby. Du kan hjælpe din kat ved at sørge for, at den har et roligt sted at gemme sig. Mange katte foretrækker at gemme sig højt oppe, f.eks. ovenpå eller indeni et skab, hvor du kan indrette et helle til den. Sørg for at den har mad, vand og kattebakke i nærheden.

Katte kan også stresses af hændelser udenfor hjemmet, f.eks. en ny kat i nabolaget. I forbindelse hermed kan katten begynde at afmærke sit territorium mere intensivt. Katten gør dette ved at kradse nær hjemmets ind- og udgange, og eventuelt ved at strinte (tisse på lodrette flader). Strinten er en helt normal katteadfærd, som vi mennesker dog ikke er glade for, når det foregår indendørs. Ikke-kastrerede hankatte er mest tilbøjelige til at strinte, men både kastrerede hanner og hunkatte kan strinte i sjældne tilfælde.

Hvis din kat er følsom, og oplever forandringer i sin hverdag, kan det være en mulighed at anvende fodertilskuddet Zylkène eller feromoner for at mindske kattens utryghed. Spørg personalet på din dyreklinik.

HVOR KAN KATTE BEDST LIDE AT BLIVE KÆLET?


Vi kender jo vores katte. Så de fleste ved nok, hvor deres kat helst vil kæles. Nu er katte jo sådan nogle dejlige skabninger, der ikke er bange for at gøre os opmærksomme på, hvis vi kæler den på en måde, den ikke kan lide, eller kæler dem for længe ad gangen.

Men for nye katteejere kan det nok være lærerigt at kigge nærmere på et studie fra University of Lincoln i England om, hvor på kroppen katten gerne vil kæles. Resultatet viste, at katte bedst kan lide at blive kælet i hovedet – især på kinder, omkring læber og hage, hvor deres duftkirtler sidder.

Derimod kan de fleste katte ikke lide at blive kælet bagerst på ryggen ned mod halen. Dette skyldes måske, at det er et meget følsomt område, som let kan blive overstimuleret.

Studiet viste også, at katte oftere bliver aggressive, når de bliver kælet af ejerne, end hvis de bliver kælet af fremmede.

Forklaringen på dette kan være, at ejeren tidligere har skældt ud på katten eller simpelthen har kælet med den for længe ad gangen. Dermed forbinder katten ejers håndtering af den med noget negativt.

Kilde: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159114002779