KATTESKOLEN
Skal du have din første kat? Eller har du allerede en kat, og vil du gerne have tips om pasning og adfærd fra en ekspert? Så læs videre.
Her på siden giver Yvonne Thomsen gode råd og tips til dig, der vil vide mere om katte. Til daglig er Yvonne veterinærsygeplejerske, katteskoleinspektør og katteadfærdsbehandler hos Dyrlægeringens Katteskole (link: https://www.facebook.com/katteskolen
Se mere om Katteskolen, der drives af Dyrlægeringen her.
http://www.dyrlaegeringen.dk/tilbud-og-nyheder/katteskolen
GÅR DIN KAT PÅ BAKKEN LIGE EFTER, AT DU HAR GJORT DEN REN?
– Da jeg arbejdede på katteinternat for mange år siden, gjorde vi en dyd ud af, aldrig at gøre kattebakkerne rene, lige før vi åbnede dørene for salg af katte lørdag formiddag. For hvis vi gjorde dét, var vi stensikre på, at alle kattene ville skynde sig at bruge bakkerne og sørge for en skrækkelig lugt i hele huset, siger katteadfærdsbehandler Yvonne Thomsen og forklarer:
– Faktisk er det jo helt logisk og naturligt: Hvis der ikke var blevet trukket ud i dit toilet hele dagen, og nogen så kom og gjorde det rent, ville du så ikke også vente med at bruge det til efter rengøringen?
Men hvis din kat har været nødt til at holde sig, og hvis den nærmest står med krydsede ben og tripper, når du gør bakken ren, så er det en god idé, at stille nogle flere bakker op. Og naturligvis er det også en god ide, at gøre dem rene lidt oftere.
TIP
Husk, at du aldrig bør skælde din kat ud, når den bruger sin kattebakke. Heller ikke hvis den bruger kattebakken på en måde, der ikke passer dig så godt.
Hvis din kat får skældud på kattebakken, kan den komme til at forbinde den med noget ubehageligt, og så er det ikke sikkert, den har lyst til at bruge den igen.
Og det er trods alt værre, at din kat f.eks. bruger dynerne som toilet, end at den gør bakken beskidt igen, lige efter du har gjort den ren.
GÅR DIN UDEKAT IND I HUSET FOR AT GÅ PÅ TOILETTET I KATTEBAKKEN?
Katteadfærdsbehandler Yvonne Thomsen får af og til et spørgsmål á la: ”Min kat er udekat, og selvom jeg har kattebakker stående inde i huset, synes jeg bare, det er helt vildt provokerende, når Findus har været ude hele dagen, at han drøner lige hen i kattebakken for at tisse, når jeg lukker ham ind.” Men det har hun en god forklaring på:
Din udekat kan have mange gode grunde til at gå på toilettet indendørs i kattebakken:
- Måske er der ingen steder, katten kan grave udenfor. Mange haver består i dag af græsplæner og beton eller fliser, og katte vil naturligt gerne gå på toilettet et sted, hvor der er løst sand eller jord, som de kan grave i.
- Måske føler katten sig mest tryg inde i huset. Når din kat går på toilettet, er det nemt for en anden kat at ligge i baghold og overfalde ham. I byområder er der mange katte, der slås om de gode territorier, og derfor foretrækker mange katte at gå på toilettet inde i den allertryggeste del af deres territorium, nemlig dit hus.
- Måske har den danske sommer vist sig fra sin vådeste side. De gode steder med tør, løs jord til at gå på toilettet på er simpelthen regnet væk.
- Måske er der mere uroligt og flere fjender på færde i området her om sommeren, fordi det er sæson for parringer og territorieslåskampe. Derfor søger din kat ekstra tryghed inde hos dig. Tag det som en kompliment.
TIP
Hvis din udekat bruger kattebakkerne inde i stedet for at få på toilettet uden for, så lad endelig kattebakkerne blive stående, og gør dem rene hver dag. Hvis du fjerner bakkerne og dermed tvinger din kat til at gå på toilettet andre steder – så risikerer du, at han enten gør det på gulvet inde i huset, eller at han går over i naboens fine blomsterbed og bruger dét som toilet. Og er der noget, der giver nabostridigheder, så er det, når katten besørger i de velfriserede haver.
HUSK AT RENGØRE KATTEBAKKEN OFTERE OM SOMMEREN
Nu, hvor sommeren er på sit højeste, er der et par ting, du bør være ekstra opmærksom på med hensyn til pasning og pleje af din kat. Ét af Yvonne Thomsens gode råd er, at du nok skal gøre din kattebakke ren noget oftere, end du plejer.
Bakterier udvikler sig hurtigere i varmen, og bakterier er netop en af årsagerne til, at din kattebakke kommer til at lugte rigtig grimt. Samtidigt er din kats lugtesans meget følsom. Nok er den ikke helt så god som hundes lugtesans, men den er meget bedre end menneskers.
Lukkede kattebakker holder lugten inde
Lukkede kattebakker er gode til at holde lugten inde og væk fra vores næser – men når din kat går ind i den overdækkede bakke, så får den hele fornøjelsen af lugten.
Hvis din kat ikke bryder sig om lugten i bageriet, risikerer du, at han finder et bedre sted at gå på toilettet, fx i sofaen eller i sengetøjet – eller endnu være: I din nabos fine blomsterbede.
TIPS TIL AT UNDGÅ LUGT I KATTEBAKKEN:
- Stil bakken et sted, hvor solen ikke rammer den
- Gør bakken ren dobbelt så tit, som du plejer, på de varmeste dage
- Brug et klumpende kattegrus af en god kvalitet
- Kom et dybt lag grus i bakken – mindst 4 cm dybt. Derved når urinen ikke ned på bunden af bakken
- Fjern klumperne, så snart du ser dem.
Brug kattegrus uden lugt
Undersøgelser har i øvrigt vist, at katte foretrækker kattegrus uden tilsat duft. De grustyper, der er tilføjet parfume af forskellige slags, fjerner jo heller ikke lugten af lort. De tilføjer bare duften af lagkage, og mon ikke de fleste foretrækker at holde det hver for sig?
HUSK, AT URENLIGHED KAN SKYLDES FYSISKE PROBLEMER SOM F.EKS. BLÆREBETÆNDELSE ELLER KRYSTALLER I URINEN HOS DIN KAT
En kat, der bliver urenlig – altså begynder at gå på toilettet andre steder, end i sin kattebakke – bør undersøges hos dyrlægen.
KAN DIN KAT IKKE RAMME KATTEBAKKEN?
Ligger der tit en kattekringle lige uden for bakken eller på kanten af den? Står din kat og kradser på væggen ved siden af bakken? Går han rundt og rundt i bakken og graver og graver i en uendelighed?
Så er din kattebakke sikkert for lille til din kat. En tommelfingerregel siger, at kattebakken skal være mindst 1,5 gang din kats længde uden hale.
– Min kat, Tuc, måler ca. 50 cm fra snude til halerod. Hans bakke skal altså være mindst 50 cm. x 1,5 = 75 cm lang, fortæller katteadfærdsbehandler og veterinærsygeplejerske Yvonne Thomsen og fortsætter: – Det kan være svært at finde kattebakker i butikkerne, som er store nok – særligt hvis man er så heldig at have en Maine Coon eller en Skovkat, som er nogle af de største tamkatteracer, der findes.
Men der andre muligheder.
– En stor murerbalje eller en stor bedroller fra et byggemarked kan være en udmærket kattebakke til de store misser, siger Yvonne Thomsen.
Bedrolleren må selvfølgelig bare ikke kunne rulle væk under katten, men det kan man forhindre, ved at lægge noget hen foran hjulene.
Husk også, at gruset i bakken skal være dybt nok til at din kat kan grave et hul, lægge en kringle i hullet og dække hullet til. Et dybt lag klumpende grus i bakken betyder også, at urinen ikke kommer ned på bunden af bakken. Det gør det meget nemmere at gøre bakken ren og forhindrer de værste lugtgener.
KATTE I VARME BILER
Katte i varme biler
Det lyder lidt som titlen på Lasse Spang-Olsens nye film, men faktisk er det en alvorlig risiko for din kat at sidde i en varm bil.
– Hvert år i sommervarmen hører vi desværre om hunde og børn, der får alvorlige problemer, fordi de sidder for længe i en varm bil. Det samme kan ske for din kat. Særligt for langhårskatte og katte med sort pels kan have svært ved at komme af med varmen, siger Yvonne Thomsen, der er katteadfærdsbehandler og veterinærsygeplejerske.
Heldigvis har hun nogle tips til, hvordan man kan undgå, at katten får hedeslag i en varm bil.
Udsæt køreturen til en dag, det ikke er så varmt
Udsæt rutinebesøg hos dyrlægen, fx vaccination og sundhedstjek, et par dage til temperaturen er mere fornuftig udenfor. Den danske sommer har det jo heldigvis med at være lidt omskiftelig.
Hold transportkassen kølig
Hvis din kat skal akut til dyrlægen på en meget varm dag, kan du tænde blæseren og lægge et opvredet håndklæde over en del af transportkassen. Det hjælper lidt af varmen væk. En del af transportkassen skal selvfølgelig være fri, så luften kan cirkulere og komme ind til katten.
Hold pelsen fugtig
På ekstremt varme dage, og hvis en tur i bilen absolut ikke kan undgås, kan du stryge din kats pels med en våd klud, før I skal afsted. Din kat må selvfølgelig ikke være drivvåd, men en pels, der er fugtig i overfladen, leder mere varme væk. Mange dyr slikker faktisk pelsen ekstra, når det er meget varmt, netop fordi væsken fra spyttet hjælper med at lede varmen væk.
Køl transportkassen lidt ned
Du kan også fylde et par tomme sodavandsflasker halvt med vand og komme dem i fryseren. (Vand udvider sig, når det bliver frosset, så de halvt fulde flasker er fulde, når du tager dem ud af fryseren igen.)
Når flaskerne er frosne, kan de bruges som køle-elementer på hver side af transportkassen – selvfølgelig aldrig i direkte kontakt med kattens krop – men på ydersiden af kassen. Det er en god idé at have sådan et par køle-elementer liggende i fryseren, hvis der er plads. Så er du forberedt, hvis der opstår en nødsituation på en meget varm dag.
Efterlad aldrig katten i bilen
Efterlad aldrig din kat i bilen – heller ikke, selvom du regner med, at du bare skal være væk et par minutter. Der kan hurtigt ske noget, der forsinker dig, og varmen i bilen stiger lynhurtigt. Kør katten hjem først og tag i supermarkedet bagefter.
Pas på at katten ikke bliver lukket inde i drivhuset
Drivhuse kan være lige så farlige som varme biler. Derfor skal du passe på, at din kat ikke bliver lukket inde i drivhuset. Katte er så nysgerrige, og hvis din kat finder en dejlig varm plet i drivhuset, opdager du den måske ikke. Når du så lukker døren og kører på arbejde, bliver drivhuset alt, alt for varmt for din kat. Så har du et drivhus, så sørg enten for, at der er åbent, så katten kan komme ud igen – eller hold meget nøje øje med det.
Symptomer på hedeslag:
- Katten ligger og dingler i transportkassen, som om han var beruset, eller som om han er ved at falde i søvn
- Katten puster med tungen ud af munden som en hund
- Katten er forvirret og kan fx ikke finde ud af at kigge hen på dig, når du kalder
- I sidste ende kan din kat besvime og gå i kramper
DER ER OGSÅ HJÆLP AT HENTE, NÅR DYRLÆGEN HAR LUKKET
Kontakt straks dyrlægen, hvis din kat har ovenstående symptomer. Han kan have brug for væske i drop og evt. også ilt, når han har været udsat for et hedeslag.
Uden for åbningstid, er langt de fleste dyrlæger tilknyttet en vagtordning. Bare ring til din dyrlæges almindelige telefonnummer – så skal hans telefonsvarer nok fortælle dig, hvem han henviser til, når klinikken er lukket.
SÅDAN HOLDER DU DIN KAT COOL I SOMMERVARMEN
Her i sommervarmen kan din kat også få det for varmt. Katte med en lang, tæt pels og sorte katte er særligt udsatte for at få hedeslag.
FOR AT HOLDE DIN KAT KØLIG, KAN DU…
- Stille en ventilator op et sted, hvor han kan vælge at lægge sig. Han skal dog også kunne komme væk fra vinden, hvis den begynder at genere ham.
- Give ham en kølemåtte, som kan købes i dyreforretninger. Måtten køles ned i fryseren og lægges på gulvet med et håndklæde over, så din kat kan vælge at lægge sig på den, når han får det for varmt.
- Sørge for, at han får væske nok. Lav katte-is i en isterningbakke med lidt lækkert vådfoder og lidt vand på. Giv din kat én is ad gangen i en skål. Lad isen tø lidt på overfladen, før du lader din kat slikke på den.
- Stille mange vandskåle op både ude og inde. Sørg for, at vandet fylder skålen helt op til kanten og brug store skåle, så din kats knurhår ikke går imod siderne af den – det bryder katte sig nemlig ikke om. Spande og store hundeskåle er gode at bruge. Bare husk at skifte vandet hver dag, selvom din kat ikke har drukket op.
- Overvej at købe en drikkefontæne, som hele tiden holder vandet rindende og renset. Katte foretrækker rindende vand, og mange katte træner deres ejere til at åbne vandhanerne for dem. Med en drikkefontæne kan din kat selv opsøge det rindende vand, lige når han har lyst til det.
- Nogle ejere af langhårskatte vælger at få dem klippet om sommeren. Din korthårskat nyder også at komme af med en del af sin varme underuld. Det kan du hjælpe ham med, ved at børste ham ofte.
Symptomer på, at din kat har fået det for varmt:
- Han går og slingrer, som om han var beruset
- Han er forvirret og kan fx ikke finde ud af at komme hen til dig, når du kalder
- Han puster med tungen ud af munden som en hund
- I sidste ende kan din kat besvime og gå i kramper
Der er også hjælp at hente, når dyrlægen har lukket
Hvis din kat får hedeslag, skal du selvfølgelig først få ham ind i skyggen og få ham kølet ned, fx med køligt vand. Vandet må ikke være iskoldt, for det får de små blodkar til at trække sig sammen og så bliver det sværere for din kat at komme af med varmen.
Kontakt straks dyrlægen, hvis din kat har ovenstående symptomer: Han kan have brug for væske i drop og evt. også ilt, når han har været udsat for hedeslag. Uden for åbningstid, er langt de fleste dyrlæger tilknyttet en vagtordning. Bare ring til din dyrlæges almindelige telefonnummer – så skal hans telefonsvarer nok fortælle dig, hvem han henviser til, når klinikken er lukket.
Det er også en rigtig god idé at tage et kursus i førstehjælp til katte. Søg på nettet og se, hvornår der afholdes et i nærheden af dig.