OVERVEJER DU AT ANSKAFFE EN KAT?

HVAD SKAL DU OVERVEJE, FØR DU ANSKAFFER KAT


Katten er et fantastisk og fascinerende kæledyr, der har sin helt egen personlighed. Katte kræver ikke helt det samme af sin ejer, sammenlignet med en hund. Dog er der flere overvejelser, du skal gøre dig, før du anskaffer en kat. Du skal først og fremmest overveje, hvilket liv du kan byde en kat, og om du har råd til de udgifter, der følger med at have kat. Du skal også tænke på, hvem der skal passe din kat, når du er på ferie? Skal den i kattepension?

Skal katten være indekat eller udekat? Bor du et sted, hvor naboerne synes, det er fint, at katten løber frit og måske kommer på besøg i deres have – eller vil det være en bedre idé at indhegne haven eller lave en løbegård i en del af haven. Hvis katten skal være indekat og bo i lejlighed, skal du sikre vinduer og altaner, så katten ikke kan falde ned. Hvert år kommer katte til skade eller bliver væk, når de falder ud af åbne vinduer eller ned fra altaner.

Du skal også overveje hvilken slags kat, der egner sig til et liv sammen med dig. Skal det være en almindelig huskat eller en racekat? Ikke alle katte egner sig til at være indekatte – eller udekatte for den sags skyld. Der findes utrolig mange forskellige racekatte med hver deres karakteristika, både med hensyn til udseende og temperament.

Indekatte har ikke de samme muligheder for at udfolde deres naturlige adfærd, som udekatte har. Hvis du overvejer at holde en kat inde, skal du være forberedt på at bruge tid på at aktivere katten. Du skal indrette dit hjem, så det stimulerer katten til at være aktiv. Der skal være mulighed for at katten kan hoppe/klatre op til udsigtsposter eller hvilepladser højt oppe. Katten skal have legetøj, gerne med foder i, som inspirerer den til at bruge energi på at få foderet ud, og ikke blot spise det af en skål. Mange indekatte er for inaktive og bliver for tykke, hvilket disponerer dem for lidelser som diabetes og ledsmerter.

 Læs mere om inde- og udekatte her

OMKOSTNINGER OG TIDSFORBRUG VED HOLD AF KAT


Selve omkostningen ved at købe en kat er den mindste del. Kattekillinger kan koste fra ingenting til flere tusinde kroner, hvis det drejer sig om racekatte. Derudover får du løbende udgifter til foder, dyrlægeregninger, pasning og måske kattepensionsophold og forsikring. Du får også brug for at købe foderskåle, kattebakke, transportkasse, børster og eventuelt sikring af vinduer/altan og have.

 Killingen bør vaccineres flere gange som lille, og dernæst med regelmæssige mellemrum som voksen. Du skal også huske at indregne omkostningen ved at få kastreret eller steriliseret og ID-mærket katten. En sygeforsikring kan skåne dig for de værste økonomiske overraskelser, hvis din kat bliver syg eller kommer til skade.

Læs mere om vaccination

og sygeforsikring på

Tidsforbruget ved at holde kat varierer meget. Indekatte kræver, at man bruger mere tid på dem, end udekatte. Hvis du vælger en langhårskat, skal du være klar over, at det kræver en del tid at holde pelsen flot og uden filt og knuder. Nogle katte har behov for daglig børstning, og de skal vænnes til det fra små, allerede før de risikerer at få problemer med pelsen.

Læs mere om pelspleje her

KATTE OG BABYER/SMÅBØRN


Børn har stor glæde af dyr, men det kræver opsyn og vejledning fra en voksen. Babyer og småbørn har tendens til at gribe fat i halen, ørerne eller pelsen på katten, og det må man som voksen sikre sig ikke sker. Både af hensyn til barnet, der risikerer at blive bidt eller kradset, men absolut også af hensyn til katten. Katte opsøger gerne babyer og småbørn, der er i ro, og lægger sig til at hvile sammen med dem, men det er ikke det samme som, at de finder sig i at blive trukket i halen eller pelsen. Især når baby bliver mobil og begynder at kravle, skal man være opmærksom på det.

Ligesom for de nybagte forældre, er det en stor omvæltning for en kat, når der kommer en baby i hjemmet. Det kan tage lidt tid for katten at vænne sig til den nye situation. Sørg for at katten har steder, hvor den kan være i fred. Sørg for ikke at lave for meget om på kattens hverdag, og husk at kæle og snakke med den, som I plejer.

Læs mere om stress og katte her

INDKØBSLISTE


Her har du en liste over nyttige ting at anskaffe, før du henter din nye kat.

  • Foderskål
  • Vandskål
  • Foder
  • Kattebakke
  • Kattegrus
  • Kattebakkeskovl
  • Transportkasse
  • Katteseng/kattehule
  • Kradsebræt
  • Legetøj
  • Kattemalt
  • Evt. halsbånd og sele
  • Evt. flåtfjerner
  • Børste (afhængig af kattens pels)

BASAL PLEJE


Katten skal naturligvis have foder og vand hver dag. Hvis katten bruger kattebakke, skal denne ordnes dagligt. Der skal fjernes afføring og urin hver dag, og sommetider skal alt kattegruset skiftes ud og bakken rengøres.

Læs mere om kattebakker her

Langhårskatte skal børstes regelmæssigt. Nogle har brug for at blive børstet hver dag, mens andre kan nøjes med 2-3 gange om ugen. Korthårskatte kan også have glæde af at blive børstet, når de fælder.

Læs mere om pelspleje her

Du lærer hurtigt din kat at kende, og dermed bliver du den, der først kan se, om noget ikke er, som det plejer. Hvis du er i tvivl om din kat er syg, skal du ringe til din dyrlæge.

Læs mere her

HVOR FÅR MAN FAT I EN KAT?


Man kat få fat i en kat på flere måder. Hvert år fødes der mange killinger, der egentlig er tilovers og resultatet af, at forældrekattene ikke er blevet steriliseret og kastreret. Sådanne killinger er sjældent svære at få fat i, og de annonceres typisk i lokalaviser, på supermarkedets opslagstavle og lignende. Du kan også spørge hos din dyrlæge, idet nogle af og til har katte til formidling.

Man kan også købe en killing hos en opdrætter eller man kan købe en kat på et internat.

Vær altid kritisk, når du køber kat. Katten skal se sund og rask ud. Pelsen skal være blank og fin, øjnene klare og uden flåd, og killingen skal ikke være alt for tynd og med en opsvulmet mave – ellers skal du i hvert fald være indstillet på en ekstra tur til dyrlægen for at få styr på killingens sundhed.

Husk at killinger ikke må tages fra deres mor før de er 12 uger gamle.

SKAL DET VÆRE EN RACEKAT?


Det er en smagssag, om man ønsker at investere i en racekat. En helt almindelig huskat kan være akkurat lige så dejlig som en racekat. Hvis man ønsker at deltage i udstillinger, er det naturligvis en racekat, man skal investere i. De enkelte racer er meget forskellige af temperament og udseende, så der er noget for enhver smag. Nogle racekatte har et meget roligt temperament, og egner sig bedre til at være indekatte.

Du kan læse mere om racekatte her:

www.felisdanica.dk

www.racekatten.dk

www.darak.dk

www.jyrak.dk

www.katteklubben.com

ADOPTION AF KAT


Det er en fin mulighed at købe en kat på et internat. De fleste internater har både killinger og voksne katte til formidling. Det er sjovt – og krævende – at anskaffe en killing fyldt med energi og spilopper, og det kan være en nemmere løsning at adoptere en voksen kat. Der findes mange voksne, søde katte på internaterne, der bare venter på dig. Fordelen ved at købe en voksen kat fra et internat er, at den er kastreret eller steriliseret, vaccineret og ID-mærket. Samtidig har personalet på internatet dannet sig et indtryk af kattens personlighed, og kan hjælpe dig med at finde præcis den kat, der vil trives hos dig.

Læs mere her:

www.kattens-vaern.dk

www.inges-kattehjem.dk

www.dyrenesbeskyttelse.dk

www.minvenkatten.dk

DE FØRSTE 30 DAGE


Når du har hentet din nye killing eller voksne kat, skal den vænne sig til sit nye hjem. Det kan være en god idé at begrænse kattens adgang til dele af hjemmet, så den i ro og mag kan finde ud af hvor kattebakken står. Hvis der er andre kæledyr i hjemmet, skal du være særligt opmærksom på, at den nye kat har brug for steder, hvor den kan gemme sig og være i fred – gerne højt oppe, som katte foretrækker.

Læs mere om flere katte i hjemmet her

Hvis din kat skal have adgang til at løbe frit udendørs, må du ikke bare lukke den ud. Først skal den finde ud af, hvor den bor. Hold katten inde de første 1-2 uger, og tag den derefter med ud for at se på omgivelserne i sele, så den ikke kan stikke af, hvis den bliver bange. Når du kan fornemme, at katten har tjek på, hvor den hører til, kan du lade den gå ude under opsyn og dernæst alene. Dette vil tidligst forekomme mod slutningen af de første 30 dage.

Hvis du har anskaffet dig en uvaccineret killing – eller en killing, der blot er vaccineret en enkelt gang, før du får den – bør du kontakte din dyrlæge hurtigst muligt for at aftale tid til vaccination. Hos dyrlægen vil killingen også blive undersøgt for om den er sund og rask, eller om den måske trænger til en hjælpende hånd.

DET FØRSTE ÅR


Katten bliver kønsmoden i løbet af det første leveår. Det er vigtigt, at du i god tid tager stilling til, om den skal kastreres/steriliseres og øremærkes. Skal katten beskyttes bedst muligt mod smitsomme sygdomme, bør den vaccineres, når den er mellem ½ til 1 år gammel.

Læs mere her:

https://www.kattens9liv.dk/dyrlaegebesoeg/#neutralisering
https://www.kattens9liv.dk/vaccination

Væn den unge kat til transportkassen, så du ikke får problemer med at transportere katten til dyrlægen.

Du kan få gode råd her

DEN VOKSNE KAT


Når din kat er blevet voksen, og I er kommet godt igennem killingespilopperne, er der bare en ting at sige: Nyd det. I har nu forhåbentlig mange gode, uproblematiske år foran jer.

Det er en god idé at lade katten få et årligt sundhedseftersyn hos dyrlægen. Ved sundhedseftersynet kan dyrlægen opdage eventuelle helbredsproblemer i opløbet, og I kan drøfte kattens behov for vaccination, ormekur, loppe/flåtbeskyttelse og lignende.

DEN GAMLE KAT


Seniorkatten kan få forskellige skavanker, men de er ikke alle nemme at få øje på. Det er ikke ualmindeligt at katte får gigtlidelser – men selvom de har ondt, vil man ikke altid være klar over det. En kat, der har ondt i leddene, vil undgå at hoppe op og ned, som den plejer. Den vil ikke bevæge sig så meget, den hviler mere, og måske bliver den mere sur.

Hold godt øje med din seniorkat. Hvis den opfører sig anderledes, taber sig, undlader at hoppe op og ned eller ændrer humør, bør du lade dyrlægen undersøge den. Seniorkatten har også i høj grad glæde af et årligt sundhedseftersyn hos dyrlægen. Sammen kan I passe godt på din kat.