SKADER OG SYGDOMME

I FØRSTEHJÆLPSKASSEN


Det er en god ide, at have en førstehjælpskasse, så du er beredt, hvis uheldet er ude. Her er nogle tips til hvad førstehjælpskassen kan indeholde. Man bør altid have en kattetransportkasse, så katten kan transporteres forsvarligt til dyrlægen.

  • En flåtfjerner
  • En saks
  • Klorhexidinopløsning til sårrensning
  • Kattemalt, som bruges, hvis katten har problemer med hårboller i mave/tarmkanalen

BIDSÅR OG BYLDER


Det sker jævnligt at katte, der færdes ude sammen med andre katte, bliver bidt under uoverensstemmelser mellem kattene. Bidsår fra kattehjørnetænder er ganske små, og kan være svære at få øje på. Katten kan få feber og blive sløj, hvis den er blevet bidt. Men ofte opdager man først at katten er blevet bidt, hvis bidsåret udvikler sig videre til en byld. Bylder kan være ekstremt smertefulde, og hvis de f.eks. er lokaliseret på et ben, vil katten blive udpræget halt. En kat, der halter, skal altid tilses af en dyrlæge. En haltende kat kan være blevet ramt af en bil, have en byld eller noget helt andet. Det er vigtigt at finde årsagen, så katten kan blive behandlet bedst muligt.

Det kan også ske, at man ikke opdager bylden, før der går hul på den. Da vil der løbe ildelugtende pus fra bylden. Sår efter sprungne bylder kan være ganske store, og katten bør tilses af en dyrlæge.


Søg altid dyrlæge hvis din kat

er sløj og har feber
• halter
• har sår efter sprungne bylder, hvorfra der evt. flyder ildelugtende pus


TANDSUNDHED


Det er vigtigt for kattes sundhed og velbefindende at have sunde tænder og tandkød.

Katte er desværre udsatte for at få forskellige yderst smertefulde problemer med tænder og tandkød. Her har du nogle tips til, hvordan du kan hjælpe din kat med at holde tænder og tandkød sundt.

  • Giv din kat tørfoder. At tygge på de hårde foderkugler hjælper med at rense tænderne. Blød mad kan reserveres som en lækkerbidsken.
  • Børst din kats tænder. Nogle katte finder sig i at få børstet tænder, især hvis de er vænnet til det fra små. Der findes særlige kattetandbørster eller gazetutter, man kan tage på en finger og gnubbe tænder og tandkød med. De kan købes hos dyrlægen eller i petshops. Man kan også bruge en babytandbørste eller gaze, der vikles rundt om en finger. Husk at gnubbe både tænder og tandkød. Børst kattens tænder så ofte som muligt, og gerne hver dag.
  • Kig din kat i munden med jævne mellemrum. De fleste katte finder sig i at få løftet overlæben ud for kindtænderne. Hold øje med om tandkødet er fint og lyserødt, som det skal være, eller om det er mørkerødt. Du kan også se, om der er gulbrune belægninger og tandsten på tænderne. Husk at kigge i både højre og venstre side, da det kan se forskelligt ud fra side til side.
  • Læg mærke til om katten lugter ud af munden. En grim lugt tyder på, at noget er galt.
  • Hold øje med din kats appetit og spisemåde. Hvis katten har ondt i munden eller tænderne, vil den spise mindre, eller eventuelt vise tegn på smerter, når den prøver at spise. Den kan savle, holde hovedet på skrå eller spytte maden ud, næsten som hvis maden gav stød. Især hvis tandhalsene er begyndt at smuldre væk, vil katten få stærke smerter.

Spørg din dyrlæge til råds, hvis du er i tvivl om din kats tandsundhed. Din dyrlæge tjekker altid kattens tænder, når du tager den til årlig helbredsundersøgelse.

FORGIFTNINGER


Der er mange ting, som katte ikke tåler. Hvis du er sikker på, at din kat har ædt noget giftigt, så skal du straks kontakte dyrlægen.

Mange pryd- og potteplanter er giftige for katte. Katte kan godt lide at tygge i planter, og især hvis de ikke har adgang til græs, kan de finde på at tygge i potteplanter. Hvis man har indekatte, der aldrig kommer ud, bør man naturligvis undgå giftige planter i hjemmet.

Eksempler på emner, der er giftige for katte

  • Smertestillende piller til mennesker, især midler som Panodil og Pinex
  • Visse loppe- og flåtmidler, der er beregnet til hunde (med indholdsstoffet permethrin)
  • Insektspray (med indholdsstoffet permethrin)
  • Rottegift
  • Kølervæske
  • Chokolade
  • Julestjerner
  • Liljer (freds-, påske-, pinse- mfl.)
  • Nerie
  • Guldregn
  • Liljekonval
  • Rhododendron

Du må aldrig nogensinde give din kat smertestillende piller til mennesker.

Paracetamol som findes i f.eks. Panodil og Pinex er ekstremt giftigt for katte, og blot ½ tablet kan medføre en pinefuld død.

Du må heller aldrig nogensinde give din kat loppe- og flåtmidler, der er beregnet til hunde. Indholdsstoffet permethrin, der også findes i insektmidler til store husdyr og til anvendelse omkring boligen, er ekstremt giftigt for katte.


Hugormebid

Hugormebid skal ikke bagatelliseres. Hvis din kat er blevet bidt af en hugorm, mærker du sikkert ikke så meget til det til at starte med, men efter et stykke tid bliver katten træt og vil lægge sig for at hvile. Efter noget tid kan kropsdelen med biddet begynde at svulme op.


Gør sådan ved hugormebid:

Hold katten fuldstændigt i ro.
• Undgå at røre bidstedet.

Opsøg hurtigst muligt en dyrlæge


Insektstik

Insektstik er normalt ufarlige, men hvis katten hæver op i eller omkring munden, næsen eller halsen, skal du kontakte dyrlægen. De fleste insektstik giver dog kun anledning til ubetydelige reaktioner. Hold dog øje med din kat de næste par timer.

DIARRÉ OG OPKASTNINGER


Det er ikke ualmindeligt at katte rammes af mave- og tarminfektioner, især unge katte og killinger. Opkastninger og diarré kan opstå ved at katten har indtaget noget, den ikke kan tåle, eller af virus og bakterier. Kattesyge er et eksempel på en virussygdom, der kan være alvorlig og medføre døden, især hos unge dyr. Alle katte bør vaccineres mod kattesyge.

Kontakt dyrlægen, hvis din kat har vandig, kraftig eller blodtilblandet diarré, og hvis den virker sløv eller har andre tegn på sygdom.

URENLIGHED


Det kan skyldes flere meget forskellige ting, hvis din kat pludselig begynder at tisse udenfor kattebakken, f.eks. sygdom, stress og en beskidt kattebakke.

Det kan være så simpelt, at kattebakken er for beskidt eller at katten ikke bryder sig om kattegruset, hvis man netop har skiftet til en anden type. Der findes mange forskellige slags; klumpende, ikke-klumpende, fint granulat, groft granulat, med og uden parfume. Uanset hvad man vælger, skal kattebakken holdes ren, og der skal fjernes ”klatter” hver dag. Hvis katten synes, at kattebakken er for beskidt, vil den ikke bruge den.

Hvis den lille nye killing tisser ved siden af kattebakken, kan det skyldes at den har adgang til for store dele af hjemmet, så den ikke kan ”nå på toilettet”, når den skal tisse. Løsningen kan være at begrænse adgangen til dele af hjemmet eller at opstille en ekstra kattebakke, indtil killingen bliver større og bedre kan overskue hjemmet.

Det kan dog også skyldes sygdom, hvis katten begynder at tisse udenfor kattebakken, f.eks. blærebetændelse. Hvis katten har eller har haft ondt, mens den var på kattebakken, kan den fremover forbinde kattebakken med noget ubehageligt, og det er bestemt ikke en ønskværdig situation for hverken kat eller ejer.  Kontakt din dyrlæge hvis din kat begynder at være urenlig, så I kan få be- eller afkræftet underliggende sygdom.

Hvis din kat har tissetrang og forsøger at tisse gentagne gange, men ikke kan komme af med noget, eller kun kommer af med små dryp rundt omkring, kan det skyldes fastkilede urinvejssten. Det er en alvorlig tilstand, der især rammer hankatte, og du skal søge dyrlæge straks, hvis din kat har sådanne problemer.

Katte kan også begynde at afmærke deres omgivelser med urin, men så vil de typisk strinte på lodrette flader. Det sker gerne, hvis katten er presset af andre katte, f.eks. hvis der er kommet en ny kat i nabolaget, se også afsnittet om stressede katte. Ikke-kastrerede hankatte er særligt tilbøjelige til at strinte.


Hvis katten tisser udenfor kattebakken kan det skyldes sygdom, og derfor bør dyrlægen kontaktes.


ØJENBETÆNDELSE


De fleste katte rammes på et tidspunkt i deres liv af øjenbetændelse. De fleste gange er symptomerne milde, men som dyreejer skal du være opmærksom på, om tilstanden udvikler sig. Øjenbetændelse kan også ses i forbindelse med katteinfluenza, som man kan vaccinere imod. Hvis katten kniber øjet sammen og virker besværet, er der risiko for at den har fået et fremmedlegeme i øjet eller fået en skade på hornhinden. Få en tid hos dyrlægen hurtigst muligt.

Tegn på øjenbetændelse

  • Løbende øjne
  • Gulligt flåd
  • Røde og hævede øjne
  • Sammenknebent øje
  • Lysfølsomhed (katten gemmer sig mørke steder, f.eks. under en seng)
Behandling

Ved en let øjenbetændelse kan du begynde med at bruge øjenvand fra apoteket.

Det er en god idé at kontakte dyrlægen for at få øjet undersøgt. Hos dyrlægen får du eventuelt en recept på øjendråber eller øjensalve.

HOSTE


Hoste og vejrtrækningsproblemer kan skyldes flere forskellige ting, f.eks. infektion, bronkitis, allergi og hjerte-/lungesygdom – men også indvoldsorm. Spolormens livscyklus omfatter umodne larver, som vandrer gennem lungerne, hostes op, synkes og derefter videreudvikles til voksne orm i tarmen. Spolorm forekommer hyppigt hos killinger og unge katte, og kan behandles med ormekur, som er på recept.

Kontakt din dyrlæge, hvis katten hoster eller har vejrtrækningsbesvær.

PELSPLEJE


Langhårede katte er flotte, men man skal gøre sig klart, at de kræver en del pelspleje. Langhårskatte skal børstes jævnligt, ellers vil deres pels danne filt, og de kan få problemer med for mange hår i tarmsystemet, når de slikker sig og ordner pelsen. Enkelte klumper af sammenfiltrede hår i pelsen, kan klippes af, men pas på ikke at klippe i katten. Hvis pelsplejen forsømmes, vil der dannes måtter af filt i pelsen, der kan give gener i form af smerter, hæmmet bevægelse, hudbetændelse og utøj. Hvis tilstanden er blevet så udtalt, skal katten klippes i bedøvelse.

Hvis man har anskaffet sig en langhårskilling, er det vigtigt at vænne den til daglig børstning helt fra start, så det ikke bliver et problem senere hen.

Korthårede katte behøves som udgangspunkt ikke at blive børstet, men mange kan godt lide det, og har glæde af det i fældningsperioder, hvor katten ellers får slikket en masse hår i sig, når den selv udfører pelspleje. De mange hår vil katten typisk kaste op igen, og det kan man skåne den for, hvis man børster den af og til. Man kan også give kattemalt, der hjælper katten med at få sammenfiltrede hår til lettere at passere igennem tarmkanalen  – men det bedste er at børste nogle af hårene af.